Tips en adviezen bij een zwembad bouwen of zwemvijver aanleggen

| Meer

Zwembad bouwen

 
 
Een zwembad bouwen of aanleggen is op zich geen moeilijke klus. En vandaag de dag zijn de prijzen voor de aankoop of bouw sterk gedaald en is dit ook betaalbaar geworden. De zwembaden worden als een totaalpakket afgeleverd en dat is vaak inclusief een zwembadpomp. Daarnaast zit er bij het pakket een uitgebreide handleiding. Het voordeel van zelf installeren is dat u flink bespaard op arbeidskosten. U kunt het ook laten doen. U betaalt meer maar u heeft dan wel een kortere installatietijd, echte vakmanschap en garantie.

Inplanten en plaatsing van een zwemvijver of zwembad

De bouw van is afhankelijk van de keuze van het bad. Daarbij komt ook nog de diepte kijken evenals het formaat. Ook de plaats of inplanting van het zwembad of zwemvijver is belangrijk.
 

Aanleg

eigen zwembadBij de aanleg van uw bad is inplanting is cruciaal. Daar moet goed over worden nagedacht. U kunt na de bouw het bad niet eventjes verzetten. Het plaatsen zal op die plek komen waar men de langste tijd geniet van de zon. Daarnaast wil men zo weinig mogelijk last hebben van de wind. Wind koelt het water af en is bovendien hinderlijk voor de gebruiker.

Vervuiling

Nooit een zwembadmodel onder of in de nabijheid van bomen, struiken en planten plaatsen. Er kunnen bladeren afvallen en andere vervuiling. Dat zal inhouden dat u vaker moet reinigen en vuil is natuurlijk niet aangenaam om lekker in de zwemmen.

Het bouwen

Voordat met de plaatsing wordt begonnen, is het belangrijk te weten wat voor ondergrond u heeft.  Zit er veel steen en rotssteen in de bodem, dan zal dat moeilijker zijn weg te graven. Daardoor wordt de bereidingstijd langer met de kans dat u een stukje zomer gaat missen. Is de bodem van klei, dan moet er een drainagesysteem worden aangelegd. Ook hier zal de bereidingstijd langer zijn en bovendien extra kosten met zich meebrengen wat betreft het draineren.
 

Het aanleggen van verlichting in en rond een zwemvijver of zwembad

De zwembadverlichting is een belangrijk item. Na het zwemmen wilt u graag genieten van uw bad met verlichting. Deze verlichting kan op de bodem worden aangelegd en aan de wanden. Niet alleen de zwembadverlichting, ook de verlichting  er omheen zal zorgen voor een heerlijke zomerse sfeer. Na het zwemmen op een zomeravond genieten van een goed glas drinken in een relaxte en prachtige ambiance, ook dat zal de mens goed doen.
 

De keuze tussen het plaatsen van een zwemvijver of zwembad. Wat is het verschil tussen een zwembad en zwemvijver?

Zwemvijver tuinEen andere keuze die kan worden gemaakt is tussen een zwembad en een zwemvijver. Een zwembad is zwemmen in een bad. Een zwemvijver is een heerlijke combinatie tussen zwemmen in een bad en zwemmen in een meertje. In een zwemvijver is het net alsof u helemaal in de natuur bent. Het water wordt alleen door de zon opgewarmd. Het opgewarmde water wordt rondgepompt en na enkele warme dagen zwemt u al in aangenaam warm water. Meer info over het verschil tussen een zwembad en zwemvijver ...
 

Wettelijke bepalingen en bouwvergunningen bij het plaatsen

Een zwembadsoort aanleggen mag in principe niet zomaar. In veel gemeenten kan het zijn dat u eerst een bouwvergunning moet aanvragen. Doe dat dan als eerste…stel dat u al bent begonnen en u heeft geen vergunning aangevraagd en overijverige aambtenaren komen kijken…
 

Afwerking van en rondom

 
Afwerking zwembadNadat een van beiden is aangelegd, moet er de nodige aandacht aan de afwerking worden besteed. De beplanting is een onderdeel dat sfeerverhogend is. U kunt uw bad ook omringen met hout, met stenen die een kleur hebben, met rotspartijen, met een waterval of laten eindigen aan een terras. Genoeg mogelijkheden dus om het allemaal prachtig `aan te kleden`.
 
 
 
 

Het onderhoud

Onderhoud is belangrijk om altijd gegarandeerd te zijn en te blijven van maximaal genieten.
Bij zwembaden wordt gebruik gemaakt van pompen, filters en bepaalde chemicaliën. Bij een zwemvijver is dat anders. Daar wordt gebruik gemaakt van lavastenen, van zuurstofplanten en een filtersysteem. Dat filtersysteem pompt het water rond en blijft dus hetzelfde water gebruiken.
 
Intex zwembad