Houten zwembaden zijn verschrikkelijk mooi!

| Meer

Houten zwembaden

 
 
 
Een houten zwembad heeft als voordelen dat het op elke ondergrond kan worden geplaatst, makkelijk is te plaatsen en in bijna elke tuin past. Bovendien draagt hout een natuurlijke kleur en dat is altijd schitterend om te zien.
 

Enkele soorten hout die worden aanbevolen

 

 • Houten zwembadenGrenenhout is goed toepasbaar omdat het rotting voorkomt en ook insectenvraat.
 • De grove den heeft een lange levensduur en biedt een prima weerstand.
 • Tropische houtsoorten doen het ook goed. Te denken is aan yellow balau, aan bankirai en aan iroko.
 • Red Cedar hout komt uit Canada en wordt gezien als de beste én mooiste houtsoort van de wereld.
 • Erg goed, en steeds meer gebruikt, is de `Siberische` lariks. Wist u trouwens dat Amsterdam en ook VenetiŽ gebouwd zijn op deze houtsoortÖbijna onverwoestbaar!
 • De rode den heeft niet alleen een prachtige uitstraling. Het heeft ook nog eens een goed effect op de watertemperatuur van uw zwembad.
 • Noord- Europees vurenhout is geÔmpregneerd en dat betekent dat deze houtsoort erg lang mee gaat.
 • Composiethout bevat geen giftige stoffen, splintert niet, is bestendig tegen rotten, tegen vervorming en tegen alle weersomstandigheden. Bovendien nog resistent tegen UV- straling, tegen insectenvraat en tegen termieten. Een uitermate klasse ( kunstmatige) houtsoort!
 • Lapacho is een houtsoort die ontzettend goed bestand is tegen de slechtste weersomstandigheden. Daarnaast bestendig tegen schimmel en erg duurzaam.

 

Welke houtsoort wordt minder of zelfs niet aanbevolen

Puur vurenhout wordt niet geadviseerd om te nemen voor uw zwembad. Dat soort hout moet namelijk eerst chemisch worden behandeld anders is het niet goed bestand tegen de buitenlucht en tegen vochtige grond.
 

Het in elkaar zetten

In het bijzonder is hout gevoelig voor schommelingen wat temperatuur betreft. U kunt de volgende maatregelen nemen tijdens het installeren van uw houten zwembad.
 • Hout niet in de volle zon leggen of onder een zwart zeil opslaan. Het kan zijn dat het hout gaat kromtrekken, en dat kan de montage moeilijker maken. Advies: Hout opbergen in een ruimte met goede verluchting, niet in de zon en niet in de regen.
 • Gaat er worden gemonteerd, probeer dat dan te doen binnen een etmaal. Zorg ervoor dat uw hout niet in de volle zon komt tijdens het bouwen.

 

Aanleg houen zwembad
 

Afmetingen, vormen en diepten van een houten zwembad

U kunt uw zwembad helemaal maken zoals u dat wilt. Natuurlijk moet de grootte niet gaan overheersen in uw tuin. U kunt kiezen uit de meest gebruikte rechthoekige vorm maar andere vormen zijn mogelijk. De diepte van uw houten zwembad is ook een persoonlijke afweging.
 

Zelfbouw houten zwembad

U kunt uw houten zwembad zelf installeren. Op zich valt die klus wel mee zolang u zich maar houdt aan de instructies. Probeer altijd met twee mensen te werken. Ziet u het niet zitten, of heeft u er geen tijd voor, laat het dan maar over aan een erkend zwembadinstallatiebedrijf.
 
houten zwembad