Waterbehandeling zwembad onderhoud

| Meer

waterbehandeling zwembad

Wat is het doel van waterbehandeling?

Om de waterkwaliteit te controleren. Het resultaat is dan helder en schoon zwemwater en vrij van levende organismen. Het doel is ook om algen te bestrijden zonder nare geurtjes. Daarnaast moet het zwemwater risicoloos zijn met betrekking tot de gezondheid van de gebruik(st)er. Om al deze redenen is de kwaliteit van het zwemwater heel belangrijk!
 
Bacterievrij houden is een noodzaak. Men kan bijvoorbeeld per ongeluk wat zwemwater binnenkrijgen. Door de aanwezigheid van bacteriŽn kunt u ziek worden. En daarom worden er chemicaliŽn gebruikt. De bekendste is chloor en dat is om het eenvoudige gebruik maar ook omdat het goedkoop is. Chloor heeft een oxyderende werking.
 

Welke waterbehandelingen zijn er?

Chloor - pH waarde zwembadAutomatische pH en chloor doseerinstallaties bij waterbehandeling
Voordelen van een automatische zwembadwaterbehandeling zijn
  • Een superveilig systeem met alarmfuncties wat betreft de dosering en meting.
  • Besparing op prijzige chemicaliŽn door deze dosering.
  • Een geweldig goede waterkwaliteit
Is een perfect werkende doseerinstallatie wanneer onderhoud op tijd wordt uitgevoerd. Aan de installatie zitten namelijk meetcellen. Deze controleren de chloorwaarde en de pH waarde. De meetcellen worden geijkt maar de waarden kunnen gaan verlopen. Het resultaat is dat er een verkeerde dosering wordt gegeven aan het zwemwater met alle nare gevolgen vandien.
 

Waarom wordt chloor als desinfectant gebruikt bij waterbehandeling?

Bij toevoeging aan het zwemwater zal chloor meteen alle organismen verbranden. Chloor bindt zich aan de watermoleculen en zitten in het zwemwater.
 

Een UV- lamp bij de waterbehandeling

Heeft hetzelfde effect als bij chloor. Een UV- lamp geeft geen schadelijke stoffen af. De lamp gaat ongeveer 10.000 branduren mee. Door het UV- licht is er nog maar 15 procent chloor nodig om het water te desinfecteren.
 

Een ioniser bij de waterbehandeling

Heeft hetzelfde effect als UV en chloor maar de werking is anders. Bij stilstaand water zullen de koperdeeltjes naar de bodem zakken en hun werk doen. Dan is er echter geen desinfectant meer aan de oppervlakte en daarom is er toch chloor nodig.
Let op !!!
Als er te veel koper in het zwemwater zit, dan kunnen personen met blond haar een groene verkleuring krijgen.
 

Een ozonater bij de waterbehandeling

Heeft dezelfde werking als UV- licht. Een prima resultaat maar ook hier zal chloor moeten worden toegevoegd.
 

Zoutwaterelectrolyse bij de waterbehandeling

Een zoutmolecuul wordt door electrolyse ontbonden. Hierdoor ontstaat chloor. Het waterbehandelingssysteem blijft standaard op de ingestelde dosis staan. Dat kan leiden tot een overproductie van chloor.
U kunt dit systeem wél betrouwbaar maken door er een pH- regeling aan te koppelen en een redox automaat.
Het resultaat mag er dan ook zijn; fluweel zacht water en dat is gezond voor uw huid.
Het nadeel van deze manier van waterbehandeling is dat het zoutwater alle inbouwdelen aan kan tasten en zelfs kan opvreten.
 

Hoe vaak moet het zwemwater ververst worden als onderdeel van de waterbehandeling?

Bij een zwembad met relatief warm water moet regelmatig het water worden ververst. Dat komt omdat warm water sneller verdampt en daardoor zullen er hogere concentraties van zouten zijn. Dat houdt in dat ongeveer 4 procent van het totale volume per week moet worden ververst.
 

Stabilisering van de waterhardheid als onderdeel van de waterbehandeling

Is de hardheid van het zwemwater boven de 150 dH, dan is er kans op kalkafzetting en op kalkaanslag. Het resultaat kan ruwe badranden zijn, aanslag in de warmtewisselaar en zelfs verstopte filters. Om de waterhardheid stabiel te houden wordt er een afgepaste hoeveelheid antikalk toegevoegd aan het zwemwater.
 
Controletoestellen bij waterbehandeling
  • Er is een toestel dat automatisch het chloorgehalte controleert. 
  • Er is een apparaat dat automatisch de pH waarde controleert.
  • Er is een toestel dat automatisch het chloor doseert.
 

Een pH controler bij de waterbehandeling

Het nadeel van een slechte pH die normaal tussen de 7,2 en de 7,6 moet liggen, zorgt ervoor dat onderhoudsproducten minder doeltreffend werken. Een slechte pH zorgt ook dat er chlooramines ontstaan. Het resultaat is vieze geurtjes en kan zelfs neusslijmvliesirritatie tot gevolg hebben. Nog een nadeel is dat een mindere pH corrosie kan geven bij onderdelen die van metaal zijn.
 
waterbehandeling zwembad