Onderhoudsproducten. Schaf wel de juiste aan

| Meer

Onderhoudsproducten zwembaden

 
 
 
 
 
 
Een zwembad moet een desinfecterend middel bevatten. Gebeurt dat niet dan wordt het zwemwater een ideale broedplaats voor vele soorten bacteriŽn.  Het zwemwater moet bovendien helder en zuiver zijn. Daarom zijn er onderhoudsproducten nodig. Het belangrijkste onderhoudsproduct is chloor.
 

Waarom chloor als onderhoudsproduct in het zwemwater?

 
Chloortabletten zwembadOmdat mensen in het water zwemmen, komen er allerlei stoffen in het water terecht. Te denken valt aan transpiratie, urine, make-up producten en haargel. De afvalstof is ammonia en daardoor ontstaan verschillende chlooramines. Deze chlooramines remmen in sterke mate de werking af van chloor. De amines veroorzaken de prikkende ogen en de bekende chloorlucht. Dat betekent dat er niet te veel chloor in het zwemwater zit maar juist te weinig!
 

De effecten als er te veel chloor in het zwemwater zit?

Voor kinderen kan deze stof bijzonder schadelijk zijn. Zij hebben een verhoogde kans op ondermeer hooikoorts, neusslijmvliesontstekingen en astma. Chloor doodt de bacteriŽn die in het zwemwater aanwezig zijn. Kan op twee manieren worden toegevoegd, als gas en als vloeistof. Chloor in poedervorm eerst oplossen in lauw water.
 

Soorten

Anorganisch chloor voor desinfecteren van het zwembad. Worden snel door UV straling afgebroken.
Organisch chloor is ook voor het desinfecteren maar minder gevoelig voor deze UV straling.
Chloortabletten worden geplaatst in de chloordrijver of in de skimmer. De chloordrijver moet wel worden weggehaald wanneer er gezwommen gaat worden.
 

Waarom moet regelmatig de pH waarde worden gemeten?

pH waarde zwembadwaterDe juiste pH waarde of zuurgraad van het zwembadwater moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Ligt die waarde daartussen, dan werkt het chloor optimaal. Kinderchloor als onderhoudsproduct in het zwemwater wordt gebruikt in kinderzwembaden.
 
Langwerkende chloortabletten als onderhoudsproduct in het zwemwater hebben een trage oplossing en werken ongeveer twee weken.
 
Snelwerkend granulaat als onderhoudsproduct in het zwemwater is meer gericht op regelmatig onderhoud. Bevat geen kalk en tast de pH waarde niet aan.
 
 

Waarom wordt zout als onderhoudsproduct aan het zwemwater toegevoegd?

Zout als onderhoudsproduct van uw zwembadwater dient om de kwaliteit van het zwemwater hoog te houden. En dat kan op twee manieren. De eerste is door middel van elektrolyse. Hierbij wordt het zout omgezet in chloor en loog. Voordeel is dat men weinig chloor meer nodig heeft en dat de chloorlucht grotendeels weg is.
De tweede manier is het optimaliseren van het zoutgehalte. Het resultaat is helder water, een afremmende algengroei en het zoutgehalte wordt optimaal gehouden.
 
Zout zwembad
 

Broom als onderhoudsproduct in het zwemwater

Broom heeft dezelfde eigenschappen als chloor maar is beter voor de gezondheid. De gezondheidsrisico`s nemen met broom beduidend af. Bovendien lost broom drie keer sneller op dan chloor.
 

Zilver en koperionisatie als onderhoudsproduct in het zwemwater

Zilver en koperionisatie worden aan het water toegevoegd en gaan dan meteen de strijd aan tegen de micro- organismen. Door deze toevoeging hoeft men maar weinig chloor toe te voegen.
 

Ozonatoren als onderhoudsproduct in het zwemwater

Ozonator zwembadDoor middel van een pomp wordt het zwemwater door een ozonator gestuurd. Dan wordt het zwemwater gereinigd en weer in het zwembad gepompt. De ontsmetting gebeurt door een UV- lamp.
Een ozonator breekt vervuiling supersnel af en is ook actiever dan chloor. In een ozonator zitten koolstoffilters.