Filters en pompen. Belangrijke onderdelen van een zwembad

| Meer

Zwembadfilter

 
Natuurlijk wilt u een prima werkend filtersysteem hebben voor het zwembad. Daarmee wordt de juiste waterkwaliteit bereikt waardoor het zo heerlijk is om te zwemmen in uw eigen zwembad. Daarbij is een zwembadfilter onontbeerlijk.
 

Waar op te letten bij het plaatsen van een zwembadfilter?

 • Voor optimale filtratie is het aan te bevelen dat u het filtersysteem minimaal acht uur per dag moet laten draaien. Immers, het water wordt warmer dus komen er meer micro-organismen in het water. Dus hoe langer, des te beter.
 • De grootte van het zwembad, zeg maar het volume, speelt een grote rol. Een filtersysteem met te weinig capaciteit zal niet voldoende kunnen zuiveren.
 • Het zwemmen op zich zal verreweg de grootste vervuiler zijn. Daarom is het noodzakelijk om te blijven filteren tijdens het verblijf in het zwembad.
 

Soorten filters voor het zwembad

 • ZandfilterHet zandfilter is een populair filter. Eenvoudig in gebruik, weinig onderhoud en ook nog eens de goedkoopste.


  Werking zandfilter :
  Het water wordt door filterzand gedrukt. Het schone water gaat weer terug het zwemwater in via een groepje buizen dat aan de onderkant van het filter zit. Normaal gesproken hoeft u het zand maar om de tien jaar te vervangen. Is er sprake van grotere vervuiling, dan moet de vervanging vaker plaats vinden.

 • CartridgefilterHet cartridgefilter noemt men ook wel patronenfilter of kaarsenfilter. 


  Werking cartridgefilter :
  Het filter bestaat uit polyesterstof of uit speciaal papier. Dit filter zit in een cartridge waarlangs het zwemwater passeert. Het filter heeft de vorm van een harmonika. Door deze vorm worden de meeste vuildeeltjes opgevangen. Er zijn twee soorten te onderscheiden. De eerste soort zijn de goedkope filterelementen maar die gaan niet zo erg lang mee. De tweede soort zijn de dure elementen en die kan men wel vijf jaar of langer gebruiken.

 • Het diatomee- aardefilter maakt gebruik van een fijn poeder. Zij zijn er om de meest kleine vuildeeltjes uit het zwemwater te halen. Worden geplaatst op een filterrooster waar het water langs loopt.

 • Het wegwerpfilter is een nieuw product wat betreft filtratie van een zwembad. En dit type filter is ongelooflijk gebruiksvriendelijk. 

  Werking wegwerpfilter :
  Dit wegwerpfilter is een filterzak waarin meerdere lagen zitten. Als de zak vol zit, dan kunt u deze heel eenvoudig vervangen. De prijs van een wegwerpfilter is bijzonder aangenaam te noemen.
 

Onderhoud van zwembadfilters

Filters regelmatig reinigen betekent betere doorstroming dus een beter filterresultaat. Er ontstaat ook kalkafzetting in de filters. Dat betekent dat de filters enige keren per jaar moeten worden ontkalkt.
 

Zwembadpompen

Welke pomp het beste voor uw situatie is, heeft  te maken met wat voor filtersyteem u heeft.  Wel moet u er voor zorgen dat de pomp genoeg vermogen heeft om te komen tot de beste filtratie. Op deze manier blijft u gezond en helder zwemwater houden.
 
Zwembadfilters