Onderhoud en reiniging. Belangrijker dan menigeen denkt!

| Meer

Onderhoud - reiniging zwembad

 
 
 
Doel onderhoud zwembad of zwembad reiniging? Wilt u optimaal blijven genieten, dan zal uw zwembad regelmatig moeten worden gereinigd. Daarnaast zal er ook het nodige onderhoud moeten worden gepleegd. Het zwemwater is erg belangrijk. Wordt daar niet of te weinig onderhoud aan gegeven, dan zal het bad minder lang mee gaan.
 

Enkele verschillen onderhoud en reiniging tussen een binnenzwembad en een buitenzwembad

  • De totale onderhoudskosten van een binnenzwembad liggen hoger dan van een buitenzwembad.
  • Bij een binnenzwembad heeft u geen last van vervuiling, wel bij een buitenzwembad.
  • Bij een binnenzwembad zijn apparaten zoals een ontvochtigingstoestel en een dampwerende dakafwerking. Daarnaast spelen de ramen een belangrijke rol evenals de muren. Al deze zaken moeten onderhouden c.q. worden schoongemaakt. Dus arbeidsintensiever. Deze zaken heeft u niet bij een buitenzwembad.
  • Het gebouw waar zich het binnenzwembad bevindt heeft zeker de aandacht nodig.

 

Het verlengen van de duurzaamheid door onderhoud en reiniging

 
Kuisen zwembadDoor effectief onderhoud te plegen en uw zwembad regelmatig te reinigen verlengt u de duurzaamheid van uw zwemwater én van uw zwembad. Zo kunt u in principe elke dag weer gebruik maken van uw investering.
 

Hoe vaak moet u reinigen?

Het zwemwater moet schoon en helder zijn. In het hoogseizoen wordt het zwembad met meest intensief gebruikt dus vaker reinigen. In de andere perioden wordt in de regel het minder vaak bezocht dus minder vaak reinigen.
 

Onderhoud van de installatie

Laat de filterinstallatie dagelijks draaien. En de filtertijd instellen op basis van de watertemperatuur. Op deze manier blijft het zwemwater optimaal. Deze installatie hoeft natuurlijk niet naast het zwembad te komen. Kan makkelijk en mooi weggewerkt worden in een schuur.
 

Zwembadreiniger of zwembadrobot

ZwembadreinigerDe zwembadreiniger 'Dolphin Magic Luminous' zuigt is een automatische zwembadreinigingsmachine die schrobt, veegt en filtert het complete bad in uw tuin. Deze zwembadreiniger beschikt ook over een radiografische afstandbediening die u kan besturen met een joystick. Wanneer de filterzak gereinigd moet worden gaat er een indicator lampje branden op de transformator van de zwembadreiniger. Aan de voorzijnde zijn led-lampen voorzien zodat u makkelijk in diepere zwembaden ook kan schoonmaken. De filterzak is makkelijk te verwijderen. Deze zwembadreiniger reinigt  uw zwembad in 1,5 of 2 of 2,5 uur en schakelt na het poetsen automatisch uit. U kan met een intervaltijd instellen wanneer de bodemzuiger de wanden moet reinigen. Beschikt ook over een speciale sensor om de wanden te herkennen. Dankzij de Swivel wat een speciaal sleepcontact is komt de kabel niet in de knoop. Bij deze zwembadreiniger wordt ook een Caddy meegeleverd die het vervoeren vergemakkelijkt. Is ook geschikt voor zwembaden met speciale vormen en heeft geen probleem met obstakels in het bad. De kabellengte van het toestel is 19 meter en is toepasbaar voor zwembaden met een lengte tot 12 meter. Meer info over zwembadrobots
 
 

Diverse tips voor een effectief onderhoud

  • En het is zo simpel. Met een schepnetje elke dag zoveel mogelijk zichtbaar vuil weg te halen zoals insecten, bladeren maar ook kikkertjes en padden.
  • De vetafzetting die ontstaat bij de waterlijn met een regelmaat schoonmaken.
  • Om het zwemwater gezond te houden moet het water regelmatig worden behandeld. Dat kan met ondermeer een reinigingstablet waar alle stoffen in zitten die nodig zijn om het water te reinigen. Een algenbehandeling om de twee weken wordt aanbevolen evenals een wekelijkse ontsmetting.
  • De pH waarde van het zwemwater is belangrijk. Dat kunt u checken met een wateranalysekit.
  • Voordat het zwemseizoen begint is het het beste dat u het bad een grondige schoonmaak en onderhoudsbeurt geeft. Daar heeft u verderop in het seizoen alleen maar plezier van.
  • U kunt zwemwater lang gebruiken mits goed onderhouden. Toch zal het eens ververst moeten worden. Het volledige zwemwater moet om de 3 tot 4 jaar compleet worden ververst.
 
Zandfilter zwembad