Een binnenzwembad, dat is echt wel luxe!

| Meer

Binnenzwembaden

 
 
 
 
Een binnenzwembad is natuurlijk super ideaal. Binnen enkele minuten trekt u al de eerste baantjes en u hoeft niet naar het weer te kijken of naar het seizoen. U kunt dus het hele jaar door genieten. Vooral de pricacy staat ook bovenaan, u kan lekker ongestoord relaxen. De beste oplossing is dat uw binnenzwembad in uw huis is geÔntegreerd maar dat is niet altijd mogelijk.

Aankoopprijs of benodigd budget voor uw binnenzwembad

 
Binnen zwembadEr wordt nog vaak gedacht dat een binnenzwembad is weggelegd voor gefortuneerde mensen; het tegendeel is waar! Voor enkele duizenden euro heeft u al een binnenzwembad. Om een binnenzwembad te bekostigen kunt u er eerst voor gaan sparen. Daar gaat veel tijd in zitten. U kunt uw spaargeld aanspreken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een lening af te sluiten. Nog een mogelijkheid is om bijvoorbeeld uw hypotheek te verhogen.
 
 
 

Welke zijn nu de voordelen?

 • U kunt alle dagen gebruik maken van uw binnenzwembad, zo blijft u in goede conditie.
 • Geen dekzeil nodig.
 • U heeft volledige bewegingsvrijheid.
 • Geen vergunning vereist.
 • Complete aanleg kan in de regel binnen één week.

 

De nadelen

 • U moet een grote overdekte ruimte ter beschikking hebben.
 • Bij een bestaande woning zal de aanleg moeilijk zijn want meestal komt een binnenbad in de kelder of in een aanbouw.
 • Het water moet constant worden verwarmd dus extra energiekosten.
 • Daarnaast moet een binnenzwembad geÔsoleerd, ontvochtigtigd en geventileerd worden.
 • De ramen kunnen minder helder worden door inwerking van het water en kalk.
 • Onderhoud. Regelmatig moet er hygiŽnisch worden ontsmet en de zwembadkuip moet wekelijks worden ontdaan van aanslag.
 • U kunt niet profiteren van de zon. Is gedeeltelijk op te lossen door het plaatsen van grote ramen.
 • Kinderen kunnen in het water vallen als er geen muur om het binnenzwembad is.

 

Afmetingen

BinnenzwembadenBinnenzwembaden zijn er in diverse afmetingen verkrijgbaar. Afhankelijk van het aantal gezinsleden kan u zelf bepalen hoe groot uw binnenzwembad moet worden. Of indien u van plan bent om vaak vrienden, familie en kennissen uit te nodigen dan kiest u ook best voor een groter model van binnenzwembad zodat iedereen kan meegenieten.
 

Vormen en diepten

De zwembad vorm kunt u ook zelf bepalen. De meeste binnenbaden zijn rechthoekig of rond. Wilt u liever een ovale of acht-hoekig zwembad, dan bent u duurder uit in verband met het aanleggen. De diepte kunt u variŽren. Vanaf bijvoorbeeld 70 centimeter in het begin van het zwembad tot 150 centimeter als diepste gedeelte.
 

Materialensoorten

Alle materialen moeten goed bestand tegen ondermeer vochtigheid en chloor.
Er wordt gebruikt gemaakt van versterkt glasvezel vinylester. Daarnaast wordt er nog gebruik gemaakt van polyester, van folie en u kunt uw binnenzwembad laten betegelen.
Vooral polyester wordt steeds vaker gebruikt. Dat komt doordat er weinig onderhoud aan is, sterk is en mooi en glad afgewerkt.
Beton is sterk en oerdegelijk. Daarnaast is bouwkundig gezien vrijwel alles mogelijk. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.
Hout is een prima alternatief en heeft een romantische uitstraling. Moet wel goed zijn behandeld anders zal het hout gaan rotten.
U kunt uw binnenzwembad ook laten maken van natuursteen of van mozaiŽktegels.
 

Afwerking

Afwerking binnenzwembadVloerafwerking is cruciaal bij een binnenzwembad. Het water dat over de rand over de vloer stroomt moet worden afgevoerd naar het riool.
 
De voegen tussen de vloertegels mogen geen water doorlaten. Dat geldt ook bij de randen tussen de ramen en de vloer. Vloertegels zijn geglazuurd en moeten voorzien zijn van een structuur. Voordeel is dat het de kans op uitglijden vermindert. Nadeel is dat in de structuur vuil kan achterblijven. De tegels moeten daarom goed worden schooongemaakt.
 
De afwerking van de muren en het dak is noodzakelijk in verband met condensatie. Hier moet dus een dampscherm komen.
 
Bij de afwerking bij boordstenen kan worden gekozen tussen een onderloop en een overloop. Bij de onderloop gaat het water onder de boordsteen. Zorg ervoor dat het water niet tegen het cement kan komen waarop de boordstenen liggen. Dat kan voor veel problemen zorgen! Daarom moet er  een waterdichte afwerking zijn tussen de goot en boordsteen.
Bij de overloop loopt het water gelijkmatig weg aan alle kanten van het zwembad. Zorg ervoor dat de afvoergoten altijd open zijn. U kunt hier eventueel een filtertje tussenzetten.
 

Kleurkeuze binnenzwembad

Kleuren die uw binnenzwembad opfleuren zijn er in enkele soorten. Zo zijn er de cyberkleuren en deze stralen netheid uit, transparatie en een heerlijke glans. Kleuren met 3D effect. Twee kleurlagen en kleine glanzende deeltjes net onder de toplaag. Daardoor ontstaan verrassende kleureffecten. De solide kleuren voor wie van traditionele kleuren houdt.
 

Isolatie en dakisolatie binnenzwembad

Heel belangrijk hierbij is de keuze want niet elk isolatiemateriaal is geschikt. Isolatiemateraal dat nat wordt of zijn oorspronkelijk vorm verliest zijn niet geschikt omdat het dan de isolerende werking verliest. Het risico is dan dat het water van de muren loopt.
U moet daarom vochtbestendig materiaal nemen. Voor een dampwerende afwerking voor het dak zijn spanplafonds de juiste oplossing. Deze zijn bovendien makkelijk te installeren. Onder het spanplafond komt dan een laag pur schuimisolatie die weer is aangebracht op een extra laag isolerend materiaal. Het resultaat is dat er geen condensvorming is.
 

Ontvochtigen en verluchten van het binnenzwembad

Zwembad ontvochtigersDe ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 60 en 65 procent.
Om te ontvochtigen moet er een ontvochtigingstoestel worden aangeschaft. Dat is een noodzaak in een binnenzwembad! De capaciteit is afhankelijk van de ruimte, van het aantal ramen en van de grootte van uw zwembad. Dat betekent dat er voldoende kanalen moeten zijn die naar het toestel gaan. Zorg vooral voor voldoende roosters aan de ramen. Ook moeten er voldoende afzuigroosters komen in het plafond of in het dak.
 

Verwarming

Daarbij kunt u kiezen tussen zwembadverwarming met een warmtewisselaar en een verwarming door middel van een warmtepomp en elektrische verwarming.
 

Verlichting

Verlichting binnenzwembadGebeurt door middel van LED verlichting dus energiezuinig.  In diverse kleuren verkrijgbaar. Er zijn ook speciale onderwaterlampen. De juiste verlichting draagt zeker bij om tot een heerlijke, rustige sfeer te komen. Ook verlichting spots of leds in het plafond van het binnenzwembad is zeer aangenaam en brengt een speciale sfeer. Er bestaat ook veel keuze in kleuren van verlichting. Let vooral ook op de inrichting en kleuren van uw interieur bij uw verlichting keuze van uw binnenzwembad.
 
 
 
 
 

 

Ramen binnenzwembaden

En de kans dat het glas minder helder gaat worden in de loop der tijd is groot wanneer u niet voor het juiste glas kiest. Dat komt door kalk en inwerking van het water. Om dat tegen te gaan moet u regelmatig het glas reinigen. Men kan ook een folie aanbrengen.
 

Onderhoud binnenzwembaden

HygiŽne van uw binnenzwembad is uiterst belangrijk! Daarom moeten de kaden en het zwembad zelf goed gereinigd worden. De bodem van het zwembad moet wekelijks worden schoongemaakt met een bodemstofzuiger om aanslag te voorkomen. Dat kan met behulp van een waterzuigrobot en dat kan halfautomatisch of zelfs helemaal automatisch.
 
binnenzwembad