Zorg voor een mooie afwerking van uw zwembad of zwemvijver!

| Meer

Afwerking zwembaden

 
Het zwembad is geplaatst en ziet er fantastisch uit. Maar er moet nog één belangrijk onderdeel gebeuren, en dat is de afwerking. En de afwerking moet niet alleen prachtig zijn om te zien maar moet ook nog eens passen in uw tuin en aan het zwembad. Nadat de afwerking is gedaan wordt het extra genieten van luieren in de zon, een goed boek lezen en spelen in het zwembadwater.
 

Afwerkmogelijkheden

En dat kan worden gedaan met gras, met bankirai, met hout, met tegels, met boordsteen, met blauwe steen, met rotsen, met een waterval en tenslotte met beplanting rondom uw zwembad.
Daarnaast spelen ook terrasmeubelen, ligstoelen, zitmuurtjes en de verlichting mee voor de juiste afwerking.
 

Afwerken met gras

Gras rond zwembadEen goed onderhouden grasmat is schitterend om te zien. Uw kinderen kunnen er naar hartelust op spelen. U dient wel regelmatig het gras te maaien en het gemaaide gras te verwijderen. Dat lukt nooit helemaal. Het kan dus gebeuren dat er in het zwemwater grasresten komen.
Het is dan ook verstandig om een voetenbad of een douche te plaatsen. Dan kan de zwemmer en zwemster schoon het water in. Op deze manier heeft u minder schoonmaakwerkzaamheden dus langer genieten.
 

Afwerken met bankirai

Bankirai zwembadBankirai is hardhout een houtsoort dat uitstekend geschikt is om het zwembad heen. Een nadeel is dat bankirai moeilijk is te bewerken. Voordeel is dat het onbehandeld wel 25 jaar meegaat maar wel in de loop der tijd zal verkleuren. De afwerking kan gebeuren door speciale bankirai- olie en dat geeft een mooie aanblik.
Als u een zwembadsoort gedeeltelijk boven de grond heeft (half inbouw zwembad), dan kunt u de buitenzijde afwerken met deze houtsoort. Hierdoor ontstaat een meer dan perfecte uitstraling.
 

Afwerken met hout

Ecologisch gezien is hout een verantwoorde keuze. Daarnaast heeft hout een lange levensduur en ook belangrijk, hout kan CO2 opslaan. Dat betekent dan een vermindering van het bekende broeikaseffect.
Hout dat wordt gebruikt voor de afwerking staat bloot aan contact met water, temperatuurverschillen, aan wind en aan het weer. U moet daarom klasse 1 nemen. Deze klasse staat bovenaan wat betreft natuurlijke duurzaamheid. Bovendien zitten er in die klasse houtsoorten die splintervrij zijn, erg belangrijk!
Onbehandeld hout zal op den duur grijs worden. Dat kunt u voorkomen door er een kleurlaag op aan te brengen.
 
Let op!
Er wordt vaak beweerd dat geribbeld hout minder glad is. Dat is niet zo! In de ribbels komen vuil en vocht. Daardoor ontstaat algengroei en dat zal het hout glad maken dus grotere kans op vallen.
 

Afwerken met tegels

Zwembad tegelsEnkele soorten die u kunt gebruiken zijn tegels in natuursteen, klinkers en tegels van beton. De eerste soort, tegels in natuursteen zijn daadwerkelijk prachtig om te zien maar hebben een glad oppervlak.
Klinkers zijn in diverse vormen en kleuren verkrijgbaar. Zijn waterdoorlatend dus er vormen zich geen plassen na bijvoorbeeld een regenbui.
Betontegels is de nieuwste trend. In de handel in diverse kleuren en afmetingen van maximaal 1 bij 1 meter en wel 8 centimeter dik. Er zijn vierkante tegels en ook zeshoekige.
Op de tegel zitten kleine stukjes natuursteen waardoor de bovenzijde stroever wordt dus minder kans op uitglijden.
 

Afwerken met boordsteen

Boordsteen zwembadDeze boordsteen wordt geplaatst tegen de bovenkant van het bad. Het uiteinde van een boordsteen kan dan grenzen aan een grasveld of aan andere stenen waarvan de tuin is gemaakt.
Enkele soorten waarmee u een perfecte afwerking kunt krijgen van uw zwembad én van uw tuin zijn gekleurde rechte boordstenen, palissadesboordstenen, rechte bordstenen en klinkerboordstenen.
 

Afwerken met blauwe steen

Het gebruik van blauwe steen rond uw zwembad leidt uiteindelijk tot een charmant en praktisch  geheel. Charmant omdat de harmonie perfect is namelijk het blauwe water en de blauwgrijze steen. Praktisch, en ondanks dat deze steen superglad is, omdat de kans op uitglijden bijna nihil. Onderhoud is er niet aan deze voortreffelijke steensoort.
 

Afwerken met rotsen

Zwembad rotsen watervalEen rotspartij in uw tuin en in de omgeving van uw bad geeft een superieure uitstraling. De rotsen kunnen gemaakt zijn van kunststof of van beton. De kleur  en afwerking kunnen geheel worden aangepast aan de tuin en aan uw zwembad. Rotsen geven een speelse afwerking en dragen zo bij aan een heerlijke sfeer.
 

Afwerken met een waterval

Het zien van een waterval is gewoonweg geweldig. Het horen van het vallende water zal voor een rustig gevoel zorgen. Het geeft alles bij elkaar een aantrekkelijk en speels karakter.
U kunt voorgevormde prefab bouwelementen kopen of u kunt zelf een waterval maken met folie, platte stenen en keien.
 

Afwerken met beplanting

Zwembad beplantingU kunt het gedeelte buiten het zwembad beplanten zoals u dat in gedachten heeft. Natuurlijk wilt u bomen in uw tuin. Plaats deze dan niet te dicht bij het zwembad. Insecten en blaadjes kunnen in het water vallen. Natuurlijk kunt u uw tuin vol met struiken en planten zetten. Zij dragen mede bij tot de sfeer en harmonie die u voor ogen heeft.
 
 
 
 
 
 

Afwerken met terrasmeubels

TuinmeubelenUw tuin en zwembad zijn klaar voor een eindeloze zomer. U wilt in het bijzonder in de avond genieten. Dan moet u een terrasmeubel aanschaffen. U moet dan geen goedkope plastieke stoelen en tafel nemen. Deze zullen zeker niet bijdragen bij de juiste sfeer. Beter is het om een tuinset te kopen die wél past bij de omgeving en die u ook in de winter buiten kunt laten staan.
 

Afwerken met ligstoelen

Wat is er nog heerlijker dan te zonnen in een goedliggende ligstoel in de zon en aan de rand van uw zwembad? Inderdaad, niks. Ook ligstoelen dragen bij tot het totale ideale beeld van uw tuin.
 

Afwerken met zitmuurtjes

Zitmuurtjes waar u nonchalant tegenaan kunt hangen of op gaat zitten. U kunt er enkelen in uw tuin laten zetten en dat breekt uw tuin. Dragen zeker bij tot de gezelligheid!
 

Afwerken met verlichting

Verlichting zwemvijverNiet alleen uw zwembad verdient de juiste verlichting, ook uw tuin. Sfeervol, gezellig en rust, dat zijn de kenmerken van de tuinverlichting.